Dubnové vaření
I tento měsíc na nás čekala spousta příprav a vaření v cvičné kuchyňce. Připravili jsme si polévky špenátovou, frankfurtskou a kuřecí vývar s fritátovými nudlemi. K hlavnímu chodu jsme vařili koprovou omáčku, s vejcem a vařeným bramborem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem a zapečené těstoviny s uzeným masem a naší domácí červenou řepou, kterou jsme si sami na podzim sami zavařili. Nezapomínáme ani na moučníky, které máme moc rádi, a proto jsme si upekli perník s čokoládovou polevou a bábovku. Na školní zahrádce nám již vyrostla krásná pažitka a libeček, abychom měli něco i na zimu, tak jsme vše pokrájeli a dali do mrazáku.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Bůček uzený 300g
Brambory 1500g
Mouka hrubá 240g
Krupice 90g
Sůl 18g
Vejce 1ks 24g
Mouka hladká 30g
Sádlo škvařené 120g
Cibule 150g
Technologický postup:
Uzený vepřový bůček nakrájíme na drobné kostičky, Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme najemno. K nastrouhaným bramborům přidáme mouku hrubou, krupici, vejce, sůl a zpracujeme v tuhé těsto., které vyválíme na 5 mm tlustý plát. Z plátu nakrájíme čtverce do středu dáme jemně nakrájené maso a sbalíme knedlíky. Připravené plněné knedlíky zavaříme do osolené vody a vaříme asi 10- 12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou do zlatova na sádle.
Mgr. et Mgr. Ilona Středová
© 2024, Speciální mateřská škola, základní škola a praktická škola Pardubice – všechna práva vyhrazena
Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek
Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na WebArchitect | SEO a internetový marketing